Ahad, Disember 08, 2013

ASATIZ & ASATIZAH @ BENGKEL PENULISAN BUKU BERGAMBAR BERUNSUR ISLAM BPI-PKB

Kementerian Pendidikan Malaysia menerusi Bahagian Pendidikan Islam telah menjalinkan kerjasama dengan Perbadanan Kota Buku untuk mencungkil bakat-bakat baru dalam dunia penulisan buku bergambar kanak-kanak berunsur Islam. Melalui penyertaan daripada guru-guru Pendidikan Islam & Bahasa Arab seramai 30 orang, kumpulan ini telah didedahkan dengan latarbelakang dunia buku bergambar dan asas-asas dalam menyediakan ilustrator di bawah bimbingan Puan Hjh. Naemah dan Pak Usop Gajah. Program ini berlangsung selama tiga bulan dengan pertemuan sebanyak tiga kali di tiga tempat berbeza sekitar Lembah Klang. Biar pun pada awalnya kebayakan daripada peserta meragui kemampuan masing-masing, namun di akhir program setiap perserta berjaya menghasilkan karya masing-masing dalam pelbagai tajuk dan tema. Program ini benar-benar bermanfaat di mana selain dapat memberi peluang kepada para guru berkarya, ia juga sebagai satu jihad dan dakwah para guru melalui mata pena hingga tidak keterlaluan untuk kumpulan ini digelar sebagai Da'ie Pena merentasi dunia tanpa sempadan dengan penerbitan utamanya adalah dalam bentuk e-book. 



Hujan, Nyamuk dan Semut. 
Err... dah lupa tajuk apa ni. 
Lupa siapa punya ni. 
Teka sendirilah. X ingat. 
Ni saya kenal siapa punya. 
Tak tahu tajuk apa. 
Hasil sendiri dengan penat lelah n susah payah :P 
Nampak Cik Mon lebih menyerlah dalam kelompok ini :D 
Mana squirellnya ya?  
Cantik dan kreatif.  
Buntal dan Lebah 
Semua lukisan sama sebab dari company yang sama :D  
Persediaan untuk pameran.
Cenderahati daripada Kak Nalia daripada SMK Seri Puteri, Cyberjaya.
Encik Haziq dan Encik Irween selaku penyelaras program yang komited dalam menjalankan tugas.
Kumpulan Anak-Anak Encik Supeni yang diam-diam ubi berisi :D
Kak Zarina dengan karya madu lebahnya.
Tuan Ruzain dengan karya 5 Jari. Rupa-rupanya dia pun buat jugak :) 
Kak Sarah dengan biji sawinya yang xkelihatan di mana sawinya :D 
Masa di awal program ni, saya rasa macam nak lari je bilamana di suruh lukis sendiri :))
Puan Naemah men'touch-up'kan ilustrasi saya yang tak berapa lawa.
Tertarik dengan buku bergambar yang ini. Lukisan pakai thumbprint, buruk tapi lawa, boleh je terjual :D
Pak Usop Gajah memberi panduan dan idea bagaimana menghasilkan ilustrasi untuk buku kanak-kanak.
Puan Yati yang menaruh kepercayaan yang tinggi kepada kami. Bila beliau melihat hasilnya, beliau sendiri yang terkejut :P
Tuan Ruzain yang tak jemu-jemu memberi semangat kepada kami.  
Masing-masing tekun melukis, last-last ramai yang upah orang :D
Khafizan termenung sebelum squirellnya muncul di kepala :P

Cik Ma berilustrasi. Last-last upah orang seberang lukis :))
Punyalah saya percaya Abg Azman ni lukis sendiri, tapi rupa-rupanya... :)
Puan Hjh. Naemah menunjukkan contoh karya Kumpulan Art Genting kepada peserta.
Kesungguhan pada hasil karya Makanan Sunnah Kak Mimi berhasil akhirnya.
Dr. Shamsu kreatif dengan kerajinannya menghasilkan Buntalnya. Saya tak rajin :D 
Encik Haziq tak ketinggalan membuat ilustrasi. Namun, x nampak pula mana hasilnya di akhir program :P
Touch-up di saat-saat akhir sebelum pameran diadakan.
Siapa antara kita yang akak ke Bologna dengan karyanya? :D

Setelah saya mencongak-congak, 5 karya terbaik secara peribadi berdasarkan teks dan ilustrasi adalah....

- Waktu solat - Kak Azimah
- Buntal - Dr. Shamsu
- Cik Mon - Ustaz Wan
- Lebah - Kak Zarina
- Puasa - Abg. Azman

Semoga ukhwah kita berterusan walau pun program ni sudah berakhir :P




Khamis, November 21, 2013

CIKGU-CIKGU DI BENGKEL PENULISAN SKRIP DRAMA

Majlis Buku Kebangsaan Malaysia pada 15-17 November 2013 baru-baru ini telah menganjurkan sebuah bengkel penulisan skrip drama yang dibuka kepada guru-guru di seluruh negara. Ia merupakan kesinambungan daripada Program Pengkarya Guru KPM menerusi bengkel penulisan buku yang dijalankan secara usahasama antara Kementerian Pendidikan Malaysia dan penerbit-penerbit buku di pasaran semasa.

Setelah mencapai objektif program iaitu sekurang-kurangnya sebuah buku bagi setiap pegkarya guru, program kali ini menampilkan Tuan Zabidi Mohamed selaku penulis skrip drama yang tidak asing lagi di Malaysia untuk mendedahkan cara menulis skrip drama. Dalam kalangan 30 peserta yang hadir, ia merupakan satu ilmu yang berbeza dari cabang penulisan sebelum ini. Namun, ia benar-benar mengujakan dan memberikan satu pengalaman baharu dalam dunia penulisan. Melalui program ini dapat mengasah bakat para peserta untuk terjun ke medan penulisan skrip bagi menyahut cabaran dalam menulis skrip yang berunsur keislaman sekaligus mendominasi genre ini di kaca tv sebagai medium tarbiyah dalam berhibur kepada masyarakat pada masa depan.

Sesungguhnya, ia merupakan cabaran kepada para pendidik khususnya guru-guru dan ahli akademik sebagai ejen perubahan dalam masyarakat. Melalui medium ini ia dapat melebarkan cabang pendidikan dalam menerapkan nilai-nilai Islam dalam membentuk akhlak dan pemikiran yang positif yang tentunya jauh daripada unsur-unsur yang merosakkan minda masyarakat. Bukan kerana buku atau sesi pembelajaran dan pengajaran di dalam kelas tidak lagi berkesan, namun dalam dunia yang semakin mencabar, segala ruang dan peluang yang ada harus dimanfaatkan oleh kelompok yang menginginkan masyarakatnya kembali kepada Tuhan dengan berpaksikan ajaran-ajaran Islam yang sebenar. Kata-kata hukama', mata pena lebih tajam daripada mata pedang selama ini telah jelas membuktikannya. 




Puan Lynn (penyelaras program) nampak gaya berminat nak tulis skrip juga :D

Tuan Zabidi membelek hasil karya penulisan Khaidir. Nampaknya ada potensi adapt kepada skrip drama :)

Puan Lynn kata, name tag saya ni la yang 1st sekali dia print. Thats why saya x jadi tarik diri :P

Hidayat selaku 'ketua kelas' program ini mengacara salah satu slot dalam program ini.

Memahirkan diri dengan perisian Final Draft.

Wajah keyakinan, lepas ni siapa punya skrip masuk tv dulu.

Minum petang sebelum tamat bengkel.

Filem Love Is Cinta yang agak karut dan x logik, namun skripnya mantap untuk pembelajaran.

Filem The Lady yang berat dengan falsafah. Sekaligus, kepala kami pon turut sama berat :D

Membaca dan meneliti skrip Aku Bukan Haji. Erm, just nice skrip.

Tatkala ditanya, siapa asal kedah. Tak ramai pon, tapi gamatnya macam satu bilik ni dari sana :))

'Ketua kelas' memberi pesanan supaya peserta memakai baju korporat macam beliau :D 

Barisan model baju korporat PPG.

Khusuk dan tawadhuk. Entah paham ke tak, entahlah.

Tuan Abdul Wahab (Pengarah Urusetia Tetap MBKM) sempoi dalam memberikan ucaptama dalam majlis penyampaian sijil kepada peserta.

Kenangan bersama semua perserta program.

Sijil penyertaan. Bagi kalangan peserta PPG, kami dapat dua sijil.

Kak Ros frust menggila bila hero mati...Ryan in Love Is Cinta :P

Drama Ihsan. Cerita mantap dan berkesan di hati walaupun jalan cerita agak klise,

Makanan kat Falmingo ni sedap-sedap. Tapi saya bukan jenis melantak :))

Azrul (salah seorang anak dididk Tuan Zabidi) sedang menunjuk cara menggunakan perisian Final Draft.

Irwan (anak didik Tuan Zabidi) menunjuk cara kepada peserta yang lain.

Latif Idrusi (anak didik Tuan Zabidi) menunjukan cara menggunakan perisian CELTX untuk menulis skrip.

Saya pula sekadar membantu peserta menginstall perisian. Susah pula pakai laptop akak ni, canggih sangat :D

Amli dan Khaidir dibimbing oleh Tuan Zabidi. Ape lagi yang x paham tu ya?

Peserta melengkapkan borang tuntutan perjalanan. Puan Lynn 'mewajibkan' semua peserta sekalipun rumah mereka dekat sekangkang kera seperti dua orang peserta di atas ni :P

Kantoi. Mentang-mentang dok belakang. Sedap-sedap je :D
Kantoi syahid di tengah jalan. Gara-gara The Lady la :))

Uishk, kantoi jugak. Hari itu dalam sejarah :)

Yusuf dan Shahrin fokus meneliti contoh skrip. 100% paham ke?

Relax je Kak Raba'ah n Kak Is Che Ma. Silap hari bulan skrip diorg masuk tv dulu :P

Kantoi lagi. Kak Ta ni siang-siang pon da terlentok :D

Drama Mencari Siti Khadijah. Cerita macam best, tapi siaran x habis.

Ramai lagi kantoi khusyuk tatkala 10k BC ditayangkan.

Pemndangan dari balkoni bilik. 1st time bilik ngadap pool, selama 4x sebelum ini, bilik mengadap highway je.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SALAM MESRA

Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih atas kesudian berkunjung ke blog ini. Sejak akhir-akhir ini statistik menunjukkan adanya kunjungan dari pelawat-pelawat yang mencatatkan kekerapapan lawatan bagi sesetengah entri dalam blog ini. Kebanyakannya entri yang berkaitan dengan s]umber manusia, pengurusan organisasi dan seumpamanya. Siapa pun anda, plagiat merupakan sesuatu yang tidak beradab tanpa meminta izin terlebih dahulu dengan apa jua cara. Apapun, diharapkan agar mana-mana entri di dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada anda.