Sabtu, April 18, 2009

GURU BERPOLITIK?

GURU BERPOLITIK?? ERM.. ISU MENARIK NI.. SEJAK BEBERAPA MINGGU NI ADA TERDENGAR USUL YANG MEMINTA AGAR GOLONGAN INI DIBERI KELONGGARAN UNTUK TURUN KE KANCAH POLITIK NASIONAL. DILIHAT PADA RASIONALNYA, MUNGKIN IA SATU YG POSITIF APABILA MELIBATKAN AHLI AKADEMIK YANG PUNYA ILMU DIDADA. MALAH ADA YANG MELIHAT PARA PENDIDIK INI MEMPUNYAI AURA YANG TERSENDIRI; PUNYA KETRAMPILAN YANG POSITIF SEBAGAI SEORANG YANG BERPENDIDIKAN, PUNYA ILMU PENGETAHUAN YANG TENTUNYA BANYAK DIDAPATI DARI PEMBACAAN SERTA PUNYA KEMAHIRAN BERBICARA DI KHALAYAK DIMANA KESEMUANYA SUDAH MENJADI PAKEJ LENGKAP YANG DIRAIH DARIPADA PENGALAMANNYA SEBAGAI GURU SELAMA INI. TENTU SEKALI TIADA PERSOALAN DARIPAPA KREDIBILITI SEORANG GURU UNTUK BERADA DALAM ARENA POLITIK.

NAMUN ADA JUGA SEBAHAGIAN MASYARAKAT YANG MENOLAK USUL BERKENAAN DENGAN ALASAN IA BOLEH MENGERUHKAN KEADAAN. INI MUNGKIN DISEBABKAN KEBIMBANGAN MASYARAKAT APABILA KELAK IA BOLEH MEMPENGARUHI ANAK DIDIK. ANTARA LAIN ADA JUGA YANG MEMPERTIKAIKAN KOMITMEN GURU INI APABILA GURU AKTIF BERPOLITIK BAGAIMANA PULA DENGAN KELAS YANG DITINGGALKAN. TENTU KELAK AKAN MENYULITKAN KEDAAN TERUTAMANYA ANAK-ANAK MURID YANG BAKAL KETINGGALAN DALAM P&P. LAGI SATU ALASAN YANG MEMBANGKANG GURU TERBABIT DENGAN POLITIK ADALAH TUGASAN GURU YANG DIKATAKAN AGAK BANYAK SEHINGGA DIDAPATI GURU TERBEBAN DENGAN TUGAS-TUGASAN DI SEKOLAH YANG DI LUAR DARIPADA TUGAS HAKIKINYA, MENGAJAR SEPERTI PENGKERANIAN, MENGURUSKAN AKTIVITI KO-KURIKULUM, KURSUS DAN SEBAGAINYA. NAMPAK AGAK MUSTAHIL GURU DAPAT BERPERANA DALAM DUA SITUASI YANG BERBEZA, SEBAGAI SEORANG PENDIDIK DAN SEORANG AHLI POLITIK.

MEMANG DALAM APA JUA PERKARA AKAN ADA PRO DAN KONTRANYA, NAMUN ANTARA DUA PASTI ADA YANG TERBAIK. JADI, JIKA ADA BAIKNYA GURU DIBERI RUANG TERLIBAT DENGAN POLITIK MAKA IA TIDAK HARUS DIPERSOALKAN. JIKA SEBALIKNYA, MOGA-MOGA IA TIDAK MENJADIKAN GURU ITU PATAH SEMANGAT, MALAH BERTERUSAN MEMBUKTIKAN JAWATAN SEBAGAI PENDIDIK ITU SEBENARNYA SATU SUMBANGAN BERHARGA KEPADA AGAMA, BANGSA DAN TANAH AIR. PALING UTAMA, SEGALA JASANYA AKAN DINILAI DI AKHIRAT SANA, INSYA-ALLAH.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

SALAM MESRA

Assalamualaikum w.b.t

Terima kasih atas kesudian berkunjung ke blog ini. Sejak akhir-akhir ini statistik menunjukkan adanya kunjungan dari pelawat-pelawat yang mencatatkan kekerapapan lawatan bagi sesetengah entri dalam blog ini. Kebanyakannya entri yang berkaitan dengan s]umber manusia, pengurusan organisasi dan seumpamanya. Siapa pun anda, plagiat merupakan sesuatu yang tidak beradab tanpa meminta izin terlebih dahulu dengan apa jua cara. Apapun, diharapkan agar mana-mana entri di dalam blog ini dapat memberi manfaat kepada anda.